Obecny czas: Wto, 09.06.2026, 4:45

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3887 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 195  Następna
Wypadki [mniejsze i większe] 
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Post Re: Wypadki [mniejsze i wiÄ™ksze]
Cytuj:
Było jeszcze ciemno, gdy w ciężarowym mercedesie na poznańskich numerach rejestracyjnych jadącym w kierunku Strykowa zabrakło paliwa. Auto zatrzymało się na poboczu autostrady A2 w pobliżu miejscowości Kowalewice koło Ozorkowa.
Kierowca zapalił światła awaryjne. Gdy zastanawiał się co zrobić, w tył auta z ogromnym impetem uderzył tir z Lublina przewożący kosmetyki. Część ładunkowa mercedesa uległa sprasowaniu, a oba samochody wpadły na pobocze. Rozpędzony man z naczepą przewrócił się ryjąc ziemię na odcinku kilkudziesięciu metrów. Jego szoferka została zmiażdżona.
- To cud, że w tym wypadku nikt nie zginął - mówią policjanci z posterunku autostradowego w Parzęczewie. - Tir jechał z ogromną prędkością, tuż przed zderzeniem wyprzedził inną ciężarówkę. Po tym manewrze wrócił na prawy pas i wtedy uderzył w zaparkowanego na poboczu dostawczego mercedesa. Samochód nie powinien tam stać, ale kierowca tłumaczył, że właśnie zgasł mu silnik z powodu braku paliwa.
Kabina tira została niemal całkowicie zniszczona. Świadkowie wypadku uwolnili z niej kierowcę, który z ranami ciętymi ręki odwieziony został do szpitala w Zgierzu. Do tego samego szpitala trafił również kierujący mercedesem, który doznał otwartego złamania nogi oraz jadąca z nim kobieta (z podejrzeniem wstrząsu mózgu). Obaj kierowcy byli trzeźwi. Mercedes nie przewoził żadnego ładunku.
- Z przewróconego tira musieliśmy wypompować 200 litrów paliwa, bo zaczęło ono wyciekać ze zbiornika - informuje oficer dyżurny Państwowej Straży Pożarnej w Zgierzu. - Nasze działania polegały też na uprzątnięciu rozlanego oleju.
Utrudnienia w ruchu na autostradzie trwały od 6.30 rano do godzin popołudniowych. Wraki aut leżały co prawda na poboczu, ale jeden z pasów został wyłączony z ruchu. Zajmowały go samochody biorące udział w akcji ratunkowej.

http://www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/912298.html

Wto, 21.10.2008, 9:40
Moderator
Awatar użytkownika

Image
Cytuj:
Na Rzgowskiej radiowóz staranował jadące z przeciwka auto
Dwaj łódzcy policjanci długo będą wspominać wczorajszy poranek. Chcieli zatrzymać kierowcę, który popełnił wykroczenie. Kilka sekund po tym, jak przyspieszyli i włączyli koguta, rozległ się potworny huk i brzęk tłuczonego szkła. Radiowóz z ogromną siłą uderzył w bok nadjeżdżającego audi.
Obaj policjanci z poważnymi obrażeniami trafili wczoraj do szpitala po zderzeniu służbowego forda focusa z audi A6, którym jechał 37-letni mieszkaniec powiatu zgierskiego. Z relacji świadków wypadku wynika, że policjanci jechali ulicą Rzgowską w kierunku Piotrkowa. Ścigali samochód, który na żółtym świetle skręcił z ul. Kolumny. Funkcjonariusze jeszcze przed skrzyżowaniem włączyli sygnały ostrzegawcze i ruszyli za uciekinierem. Audi wjechało na skrzyżowanie, gdy miało zielone światło, i uderzyło w radiowóz.
- To było straszne - opowiada Dariusz Kowalczyk, świadek wypadku, do którego doszło wczoraj o godz. 7.50. - Przez długi czas policjanci nie wysiadali z radiowozu. Wiele osób obawiało się, że nie żyją. Ale wyszli. Skuleni z bólu, prawie mdleli. Byli ranni. Na asfalt popłynęła ich krew. Kierowcy, którzy zatrzymali się na skrzyżowaniu, rzucili się na pomoc. Jeden z nich, chyba lekarz, podbiegł z walizeczką i zaczął opatrywać policjantów. Kierowca audi nie wyglądał na poturbowanego.
Policyjnego forda prowadził 37-letni starszy sierżant, który pracuje w policji od czterech lat. Trafił do szpitala MSW. Jego pasażerem był 35-letni sierżant sztabowy z 14-letnim stażem w mundurze. On z kolei został przetransportowany do szpitala im. WAM. Obaj mieli na tyle poważne obrażenia, że prowadzący dochodzenie postanowili nie nękać ich składaniem wyjaśnień do czasu, aż opuszczą szpitalne łóżka. Dlatego wczoraj nie ustalono, jaki samochód ścigali. Pod uwagę brana jest także wersja, że przejechali na sygnale przez skrzyżowanie na czerwonym świetle bez uzasadnienia. Wiadomo, że dyżurny komendy policji nie zlecił im nagłego wyjazdu do interwencji.
- Policjanci, którzy ulegli wypadkowi, kontrolowali wcześniej prędkość na ul. Rzgowskiej, na wysokości ul. Dachowej - mówi Mirosław Micor, rzecznik Komendy Miejskiej Policji w Łodzi. - Prawdopodobnie jakiś kierowca nie zatrzymał się do kontroli i patrol ruszył za nim. Trwa ustalanie, czy i kogo ścigali policjanci.
Radiowóz po wypadku nadaje się do kasacji. Koszt naprawy przewyższyłby wartość samochodu.

Więcej: http://www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/913209.html

Image
Image
Cytuj:
Manewr kierowcy tira ocalił dziewczynkę, która wbiegła na jezdnię na czerwonym świetle
dziĹ›
Tylko doskonały refleks kierowcy tira uratował wczoraj życie 13-letniej dziewczynce, która ok. godz. 14 na ul. Paderewskiego, na wysokości skrzyżowania z ul. Tuszyńską, wbiegła na przejście dla pieszych przy czerwonym świetle - tuż przed ciężarówką.
- Niewiele mogłem zrobić - mówił łamiącym się głosem tuż po wypadku kierowca. - Wcisnąłem hamulec i odbiłem kierownicą w lewo, by jej nie przejechać. Udało mi się zmienić tor jazdy, ale dziewczynka mimo to została uderzona.
- Kierowca tira swoim manewrem uratował temu dziecku życie - jest przekonany Ruvim Tuceac, Mołdawianin, naoczny świadek wypadku. - Potrącił ją, ale gdyby nie natychmiastowy skręt w kierunku torowiska, dziecko zginęłoby na miejscu.
Potężny tir z naczepą wpadł na krawężnik i torowisko. Ciągnik pojazdu obróciło niemal o 180 stopni.
- Widziałem, jak kierowcą szarpnęło, gdy koła wręcz zaryły w kamieniach torowiska - dodaje świadek. - Uderzył głową w szybę. Gdy wysiadł, z ucha leciała mu krew.
Dziewczynkę z urazem głowy karetka zawiozła do, CZMP. Kierowcę najpierw opatrzono w karetce, a następnie przewieziono na badania do szpitala.

http://www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/913210.html

Czw, 23.10.2008, 8:32
Awatar użytkownika

Miejscowość: warszawa-koszalin
http://www.elblag24.pl/elblag,kolizja_r ... 0,0,0.html

smiac sie czy plakac???

Czw, 23.10.2008, 11:39
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Samochód: Włoski
blondas napisał(a):
http://www.elblag24.pl/elblag,kolizja_radiowozu_na_e7,17477,0,0,0.html

smiac sie czy plakac???

Dali im szybkie zabawki, i takie tego skutki :roll: Ludzie sie dziwia ze liczba wypadkow nie spada, a zdaje mi sie ze jest coraz wiecej wypadkow z udzialem policjantow :>

Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?

Czw, 23.10.2008, 13:28
Awatar użytkownika

Miejscowość: Mrągowo
Samochód: Opel Astra G Sedan
Genesis Coupe- pierwszy powaĹĽny wypadek...;)
Image Image Image Image Image

Sob, 25.10.2008, 20:04
Awatar użytkownika

http://www.elblag24.pl/index.php?m=1&i=17535&f=21285

Nie, 26.10.2008, 9:47
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Samochód: Opel Astra II
Nie wiem jakie były przyczyny wypadku. W każdym bądź razie rzecz miała miejsce w Kijowie. Mansory niestety do naprawy podobnie jak Octavia ;)

Image Image Image Image

Źródło: autogespot.com

Nie, 26.10.2008, 19:07
Awatar użytkownika

Miejscowość: sosnowiec/corby
Samochód: renault grand scenic
lambo:
http://jalopnik.com/5069144/lamborghini ... h-accident
jalopnik.com

Pon, 27.10.2008, 14:37
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełm
Samochód: Sedan RWD
Kobi napisał(a):
Nie wiem jakie były przyczyny wypadku. W każdym bądź razie rzecz miała miejsce w Kijowie. Mansory niestety do naprawy podobnie jak Octavia ;)

Image Image Image Image

Źródło: autogespot.com

Dzisiaj na ukraińskim forum widziałem, że już wyklepany :mryellow:

http://picasaweb.google.com/rczeryna

Pon, 27.10.2008, 15:33
Awatar użytkownika

blondas napisał(a):
http://www.elblag24.pl/index.php?m=1&i=17535&f=21285

Czytaliście komentarze pod tym artykułem, mnie one zadziwiły, że ludzie mogą tak stronniczo oceniać wydarzenia (nie wszyscy, ale duża część)

Wto, 28.10.2008, 14:03
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sokółka -----> Belastok
Samochód: das Astra von Opel
http://www.podlaska.policja.gov.pl/inde ... idart=1633

http://www.astraklub.pl

Śro, 29.10.2008, 18:30
Moderator
Awatar użytkownika

Przeczytajcie koniecznie!
Cytuj:
Tramwaj linii 43 staranował siedem samochodów

Jedna osoba ranna, chore dziecko przenoszone między karetkami, roztrzaskane samochody, migające światła aut służb ratowniczych, korek i sznur tramwajów - tak wyglądały wczoraj po południu okolice wiaduktu nad ulicą Konstantynowską. Jadący z Konstantynowa w kierunku centrum Łodzi tramwaj linii 43 staranował siedem aut osobowych, wlokąc je za sobą. Zdarzenie miało miejsce w zwężeniu ul. Konstantynowskiej - między aleją Unii a aleją Włókniarzy, pod wiaduktem kolejowym.
Samochody starały się przepuścić pędzącą na sygnale karetkę pogotowia. Część kierowców zjechała na torowisko i właśnie wtedy wpadł na nie rozpędzony tramwaj. Staranował je i niczym pług zepchnął na jezdnię - wprost pod karetkę. Jej kierowca nie zdążył zahamować.
- Dobrze, że nie zapięłam pasów i mogłam się odsunąć, kiedy tramwaj wgniatał moje drzwi - odetchnęła z ulgą Krystyna Michalska, kierująca jednym ze zniszczonych aut i dodała zdenerwowana: - Przecież jadący z góry motorniczy widział, że skręcamy na tory, żeby ustąpić miejsca karetce.
Mniej szczęścia miała kobieta z kolejnego auta, karetka pogotowia przewiozła ją do szpitala.
W jeszcze groźniejszym położeniu znalazła się 14-letnia dziewczynka chora na cukrzycę. To właśnie ją z Sieradza do jednego z łódzkich szpitali wiózł ambulans, któremu samochody starały się zjechać z drogi. Dziecko natychmiast przejęła załoga innej łódzkiej karetki i młoda pacjentka na czas znalazła się w szpitalu. Policja do późnego wieczora ustalała, dlaczego tramwaj uderzył w auta.

Image
http://www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/919627.html

Pią, 07.11.2008, 8:59
Awatar użytkownika

Miejscowość: Springfield
Czytałem, że tramwaje mają bardzo długą drogę hamowania więc może nawet jak motorniczy próbował się zatrzymać to poprostu nie mógł.

Sob, 08.11.2008, 2:07
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miechów [KMI]
Samochód: FIAT Punto Evo
Ogólnie pojazd szynowy trudniej jest wyhamować....Trudno chyba powiedzieć komu zarzucić winę za to zdarzenie...

Sob, 08.11.2008, 12:00
Moderator
Awatar użytkownika

Mefisto napisał(a):
Trudno chyba powiedzieć komu zarzucić winę za to zdarzenie...

IMO winę ponoszą kierowcy zjeżdżający na torowisko. To, że jedzie karetka na sygnale zobowiązuje nas do umożliwienia jej jak najszybszego przejazdu, jednak nie upoważnia nas do bezmyślnego zjeżdżania gdzie tylko popadnie powodując zagrożenie ruchu. Zresztą tak trochę OT - widać u wielu kierowców podobne zachowanie na mieście. Słyszą karetkę, której jeszcze na horyzoncie nie widać i w żaden sposób nie wiedzą co robić. Podczas gdy normalny kierowca widzi w tylnym lusterku daleko na horyzoncie nadjeżdżający pojazd uprzywilejowany ma czas by spokojnie, płynnie zareagować, bądź kontynuować dalej jazdę, bo np. widać że gdzieś karetka skręca, bądź my to robimy. Jest jednak masa kierowców, którzy na dzwięk syngału karetki, policji czy straży dostają zesztywnienia nóg i zatrzymują się panicznie w miejscu, zamist zjechać na bok czy coś. Masakra! Czasem jak widzę takie irracjonalne zachowania kierowców to aż współczuje kierowcą tych jadących na sygnale, muszą mieć czasem kawał niezłego stresu, gdy nie wiadomo co ludzie przed nimi wykombinują.

Sob, 08.11.2008, 15:10
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
Samochód: Alfa Romeo Giulietta
W Lublinie niedawno koło McDonald'a. Przyczyny wypadku nieznane, jednak można ich się domyślać. Laguna miała pierwszeństwo, jednak Matiz wyjechał z podporządkowanej, no i tak się stuknęli. ;)

Image

Uzyskam największe odszkodowanie za wypadek komunikacyjny i inne z OC - więcej na PW

Nie, 09.11.2008, 7:57
Awatar użytkownika

przy poszukiwaniach ciekawych miejsc do zwiedzenia natknalem sie na cos takiego!
http://www.burnham-on-sea.com/news/2008 ... -10-08.php

Pon, 10.11.2008, 11:50
Moderator
Awatar użytkownika

A mnie dzisiaj znowu przerysowali, tym razem tylny zderzak i poza tym prawie nic.

Tradycyjne proste skrzyżowanie, jeden pas do jazdy na wprost i skrętu w prawo i pas do skrętu w lewo, z naprzeciwka identyczna sytuacja. Stoję na pasie do skrętu w lewo, z naprzeciwka koleś robi to samo i nagre gramoli się prosto.. omija mnie prawą stroną :shock: i jak w jakimś letargu powoli obok mnie przejeżdża i zaczyna jechać mi w tył, zacząłem uciekać, ale z naprzeciwka auta jechały więc zbyt daleko mi się uciec nie udało no i mnie przerysował. Straty praktycznie żadne, a kieszeń o pare złotych bogatsza, ale za te nerwy wolałbym po prostu nie mieć nic.

Pon, 10.11.2008, 16:53
Awatar użytkownika

jak mnie takie sytuacje denerwuja...
na codzien spokojny w takiej sytuacji zmieniam sie w bardzo zlego czlowieka! :evil:

Pon, 10.11.2008, 19:09
Awatar użytkownika

Tragedia w Rakienicach.Poniedziałek, 10 listopada (21:24)
W zderzeniu cinquecento z mitsubishi pajero zginęły trzy osoby podróżujące fiatem, a jedna w stanie ciężkim trafiła do szpitala.
Dwie osoby jadące pajero zostały lekko ranne.

ImageImageImage
(c)interia.pl

Wto, 11.11.2008, 0:55
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3887 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 195  Następna